2020. március 23., hétfő

Fizika 03.23. Gázok nyomása


Kötelező teszt:
h//docs.google.com/forms/d/1bTJN5mkmTTLPsYnTbiwzYIwQ0DnwqQp45bZlK38yfVg/prefill

A sűrűség-gyakorló feladatsorból már láthattad, bizony a levegőnek is van tömege, nem volt meglepő a tanterem levegőjének tömege? 

A közegellenállásnál is beszéltünk róla, hogy a levegő is egy közeg, ami körülvesz minket, nyomást gyakorol a benne lévő testekre; ez a légnyomás. A hidrosztatikai nyomáshoz hasonlóan a légnyomás is minden irányban tapasztalható. 

A légnyomást Torricelli (toricselli) olasz tudós mérte először. 

Egy 1méter hosszú, egyik végén zárt üvegcsövet töltött meg higannyal, majd belefordította egy higannyal teli kádba a nyitott végével. Ott egy része a higanynak kiömlött, de 76 cm magas higanyoszlop maradt a méteres üvegcsőben. 
A fehér nyilak mutatják tehát a légnyomást a h higanyoszlop magassága pedig ezzel egyenlő mértékű. (Ha a sűrűségszámítást értetted és a folyadékok nyomására emlékszel, akkor ki is tudod számolni.) Ez az érték megközelítőleg 100kPa (kilopascal).
Ez a kísérlet a barométer (légnyomásmérő) működésének az alapja.  (érdeklődőknek videó: https://www.youtube.com/watch?v=G9u2tRdzXRU )
Ezt a rajzot kérlek vázlatosan a füzetedben is jelenítsd meg!
A mosdókagyló felett végezd el ezt a kísérletet: 
vízzel színig teli pohár szájára tégy egy karton, vagy plexilapot, majd fordítsd fel a poharat és engedd el a lapot! Meglepő, de nem esik le róla a papír. A levegő nyomása az, ami bármely irányból a pohárhoz szorítja a lapot. Ezt tapasztalod akkor is, amikor szívószállal próbálsz átmeríteni valamennyi vizet egy másik pohárba, felülről befogod a szívószálat, s a benne lévő folyadékoszlop nem folyik ki, mindaddig, míg el nem engeded a felülről befogott nyílást. Rendezz otthon versenyt, ki bírja gyorsabban megtölteni a poharát a szívószállal :)(sokféle megoldás lehetséges)

A légnyomás függ: 

  • A tengerszint feletti magasság növekedésével a légnyomás nagysága csökken, hiszen csökken a ránk nehezedő levegőoszlop magassága és sűrűsége is.  (Ezt érezzük ha hegyoldalon vagy repülőgéppel emelkedünk, bedugul a fülünk - az egyensúlyi folyadék és a légnyomás-változás okozza)
  • A páratartalomtól. Minél nagyobb a páratartalom, annál kisebb a légnyomás, esős idő várható. A párás levegőnek kisebb a sűrűsége - a felhők ezért szállnak fent ( a levegő párája H2O (az oxigén és nitrogénmolekulák között), ezeknek a vízmolekuláknak kisebb a tömege, mint a száraz levegőben lévő O2 és N2 molekulák tömege.

A légnyomásváltozás az emberi szervezetet megterhelheti. 
Szorgalmi feladat kisötösért: Nézz utána, mit jelent: 1.keszonbetegség, 2.miért edzenek az olimpiai sportolók pl. Mexikóvárosban? (a válaszokat messengeren vagy a teszt megoldásánál privát üzenetben kérem küldeni, gépelve vagy jegyzetet fotózva)
Ha átolvastad a leckét, lejegyzetelted és megértetted, olvasd hozzá a tankönyvet: 
OFI tk. (Papp B. és Homok)  48-50. oldal, Mozaik (zöldsuli): 81-82. oldal
Munkafüzet mindenkinek: 41/ 1(Ramóna ez lett volna a bemutatód?), 41/2,3. 
A munkafüzet feladatait nem teszem kötelezővé, hogy elküldjétek nekem, a következő leckével felrakom a megoldásokat, önellenőrzésre. (Ha valaki mégis lefotózza, szívesen veszem,itt a classroomban privát üzenetben, messengeren, vagy judit.busi@gmail.com email-en.)
Ne feledjétek, a nyomás témakörben megmarad a lehetőség a projektmunkára, hiszen távol egymástól is lehet produktumot előállítani, most egy kis nehezítés, hogy a kísérleteket vagy bemutatókat most videóra kell rögzíteni. Akinek ilyen lehetősége nincs, készíthet ppt-t vagy dokumentumos beszámolót, vagy megírhatja a témazáró dolgozatot is. 
Teszek majd fel néhány videót a tavalyi megoldásokról, hogy ihletet kapjatok. 
Busi Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Földrajz 06.11.

Sziasztok! Lezártuk a jegyeket,zárjuk a tanévet! Jó pihenést kívánok mindenkinek a nyári szünetben!Vigyázzatok Magatokra,mozogjatok sokat,...