2020. április 6., hétfő

Katolikus hittan


7. osztály: V/4. Az odaajándékozható élet
(ÉletTrendtankönyv 112-115. oldal)
Oktatási cél: Röviden feleleveníteni Jézus szenvedéstörténetét, a Passiót. Megismerni Kolbe atya életét.
Képzési cél: Fogalmak tisztázása: elköteleződés, áldozathozatal, áldozat.
Nevelési cél: Szívesen vállalj áldozatot egy nemes cél/célod érdekében!
Ráhangolódás
Nézd meg a lecke elején lévő képet: Jézus a keresztfán. Ez önmagáért beszél, hiszen azt idézi elénk, amit a szentírási rész is: „Senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki életét adja barátaiért.”
Így imádkozd el az óra eleji imát.
Olvasd el a részletet a Belle és Sebastien c. műből. (112-113. o.) (A regényből készült filmet is érdemes megnézni!)
Téma kifejtése
1. A regényrészletből kitűnik, hogy Belle, a kutya egész életét a kisfiú életének rendeli alá, óvja, védi, akár az élete árán is. Ha a kutya beszélni tudna… - vajon mit mondana el? (113. oldal, kép alatt)
2. Elköteleződés valami vagy valaki mellett (társ, barát, művészet, hivatás, sport, stb.) Ez akarati dolog, amely komoly erőfeszítést, kitartást kíván.
3. Áldozathozatal: erőn felüli, megfeszített munka, kötelességteljesítés egy cél eléréséért, akár egész életen át (több mint a lemondás, ami csak egyszeri cselekedet). Feladat: szüleid áldozatvállalásaiból gyűjts össze egy csokorral (114. o. kép fölött)
4. Olvasd el Kolbe atya történetét (114. o.) Ő megvalósította az idézett bibliai mondatot: „Senkinek sincs nagyobb szeretete…” Mit kérdeznél a megmentett családapától? (114. o. kép altt)
A társainak mit jelentett az ő áldozata? (A válaszban segít a 114. o. utolsó bekezdése.)
5. A lap végén találsz még két hasonló történetet. Mindhárom példa Jézusra irányítja a figyelmünket, aki önként, szeretetből – hogy mi megmeneküljünk – vállalta a szenvedést és a kereszthalált. Ő az újszövetségi áldozat. A kereszt jele mindig erre figyelmeztet bennünket. A 115. oldal feladata: „Ki mondta, kinek?” Jézus szenvedését foglalja össze röviden.
Kapcsolat az élettel
Mindnyájunknak kellenek elérendő célok, megvalósítandó tervek az életünkben. Ezeket meg kell fogalmaznunk magunknak, és ezekért szívesen kell áldozatot hoznunk! Most a nagyböjtben, tudatosan gyakoroljuk is ezeket!
És még két történet:
1. A második világháborúban történt. Egész Európában folyt a zsidók üldözése, akiket elhurcoltak és legyilkoltak. Zsidó ellenállók tettek kétségbeesett kísérleteket arra, hogy őket kiszabadítsák. Vezérük Wittenberg volt. Egy napon ő is fogságba esett, de sikerült megszöknie és Wilnában, a zsidó negyedben elrejtőznie. De az SS tudomást szerzett róla, és kiadták a parancsot: az egész zsidó negyedet erős őrséggel vegyék körül. Majd ezt üzenték a zsidóknak: vagy kiadják Wittenberget, vagy ha nem, akkor mindnyájukat haláltáborba hurcolják el.
A zsidókat nagy félelem és bizonytalanság fogta el. De Wittenberg felszabadította őket ez alól: nem akarta, hogy miatta kelljen meghalniuk. A zsidók egymásnak adták tovább a hírt: „Önként jelentkezik.” Mikor erre sor került, a város kapujához vezető út két oldalán felsorakoztak a zsidók: egyik oldalon a fiatal harcosok, másikon az idős férfiak, asszonyok és gyerekek. Ezután az út közepén, nem nézve se jobbra, se balra, Wittenberg elindult a kapu felé… Ment bátran a szörnyű halálba.
2. És egy mai történet: Bizonyosan mindnyájan hallottatok nem régen arról az olasz papról, aki szintén megbetegedett a koronavírusban, és akinek egyházközsége hívei lélegeztetőgépet vásároltak. Ő viszont egy fiatal beteg kedvéért lemondott róla, nem vette azt igénybe, így hamarosan meghalt.
Házi feladat
Összesen négy feladat van ennél a résznél. Válassz ki két tetszőlegest ezek közül, és ezek megoldását szíveskedj nekem visszaküldeni.
Végül egy nézni- illetve hallgatni való:
https://www.youtube.com/watch?v=kg2Ldm9Gphs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Földrajz 06.11.

Sziasztok! Lezártuk a jegyeket,zárjuk a tanévet! Jó pihenést kívánok mindenkinek a nyári szünetben!Vigyázzatok Magatokra,mozogjatok sokat,...